avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea hotararii judecatoresti
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea hotararii judecatoresti

Buna ziua,
va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de concediere din 2007 si a obligat societatea la plata tuturor drepturilor banesti. Mentionez ca am investit hotararea cu formula executorie. Am fost la sediul societatii, nu am gasit acolo decat pe contabilul sef, care cand i-am aratat hotararea a fost foarte nedumerit si mi-a spus ca nu stie nimic si ca nu este nimeni in firma, nici juristul nici directorul. Am trimis hotararea prin posta cu confirmare de primire si in acelasi timp am apelat la un executor. Acesta insa mi-a spus ca banii ii voi lua, insa daca el nu vrea, nu ma va reangaja. Ce pot face eu in aceasta situatie si anume daca refuza sa m-a reangajeze? Ma pot adresa anumitor organe? eventual penale?
Din cate am citit, nerespectarea unei hotarari judecatoresti este fapta de natura penala? Este posibil sa nu vrea sa ma reangajeze?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ctynn , utilizator 14:33, 23 Ianuarie 2010
ART. 271
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti

Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 7 ani.
Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinţă ori parte dintr-o locuinţă sau imobil, deţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte prin ameninţare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin sustragerea de la executarea măsurilor de siguranţă prevăzute în art. 112 lit. c) şi d), se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
Nerespectarea unei hotarari judecatoresti este intr-adevar prevazuta de legea penala ca infractiune (art. 271 C. pen.) puteti sesiza Parchetul...evident ar trebui sa primiti banii si sa fiti reangajat. Daca insa postul s-a desfiintat intre timp dintr-un motiv sau altul, nu prea se mai poate face ceva fata de acest aspect (oricum angajatorul o sa va tot puna bete in roate, in masura in care va veti reintoarce la locul de munca respectiv)!
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2009
Cabinet de Avocat "Stan Petru Radu", Avocat
Cod penal
Art 271 Nerespectarea hotararilor judecatoresti- Impotrivirea la executarea unei hotarari judecatoresti,prin amenintare fata de organul de executare se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ,iar daca fapta a fost savarsita prin acte de violenta ,pedeapsa este de unu la 7 ani

Asteptati cu incredere sa constatati maniera in care reprezentantii societatii obligate prin hotarare definitiva si executorie inteleg sa se achite de obligatiile impuse,dupa care functie de acestea puteti sa dispuneti masurile in consecinta.
Referitor la reangajare exista si posibilitatea comunicata de catre executor,care poate avea chiar justificare legala
Ultima modificare: Joi, 29 Octombrie 2009
ynocentta, utilizator
Ceea ce a dispus instanta este sfant pentru firma.
Nu are cum sa nu se conformeze.
Nu va faceti griji.
In domeniul muncii nerespectarea hotararilor judecatoresti constituie infractiune distincta, prevazuta de art 277-278 dupa caz:
"Art. 277. - Neexecutarea unei hotarâri judecatoresti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de
executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu închisoare de la 3 la 6 luni
sau cu amenda.
Art. 278. - Neexecutarea unei hotarâri judecatoresti definitive privind reintegrarea în munca a unui salariat constituie infractiune si
se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amenda.
Art. 279. - (1) În cazul infractiunilor prevazute la art. 277 si 278 actiunea penala se pune în miscare la plângerea persoanei
vatamate.
(2) Împacarea partilor înlatura raspunderea penala"
De asemenea, nu este necesara investirea hotararilor date in cauze referitoare la conflicte de munca acestea fiind devinitive si executorii:
"Art. 289. - Hotarârile pronuntate în fond sunt definitive si executorii de drept."
Oricum veti fi reangajat sau dupa caz vi se va propune o compensatie...

Alte discuții în legătură

Reintegrare acuta acuta Buna ziua. Va rog sa-mi spuneti care este termenul legal de punere in aplicare a unei hot judecatoresti irevocabile de reintegrare pe vechiul post. 15 ... (vezi toată discuția)
Plata drepturilor salariale in urma unei hotarari judecatoresti MatusaVulpe MatusaVulpe Buna ziua, Am castigat in instanta un litigiu de munca, pentru care angajatorul este obligat sa ma repuna pe post, m-a repus fara sa semnez acte altele in ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca abuziv de catre angajator cristina_cluj cristina_cluj Am fost angajat la o firma si mi s-a desfacut contractul de munca indisciplinar. Am actionat in instanta angajatorul si am castigat procesul prin care acesta ... (vezi toată discuția)